Kawa, która Cię szybko odchudzi

Podziel się!

 

Dodanie do porannej kawy łyżki oleju kokosowego podkręca metabolizm i sprawia, że spalamy o 5 proc. energii więcej w ciągu doby. Ważne jest żeby to był olej świeży! Używaj zawsze oleju kokosowego nierafinowanego, tłoczonego na zimno (Ja stosuję kokosowy olej nierafinowy Hanoju - znajdziesz go TU).

Kawa z olejem kokosowym doskonale smakuje i pobudza na dłużej. Olej nie osłabia intensywnego smaku kawy, a nawet wzbogaca go i zastępuje dobrą odżywkę białkową.

W czym tkwi sekret? Olej kokosowy ma łańcuch średniej długości, dlatego nie zostaje zamieniony w tkankę tłuszczową, ale wykorzystywany do produkcji energii. Dzięki temu przyśpiesza tempo przemiany materii.

Na wielu blogach możecie znaleźć różne przepisy na kawę odchudzającą. Anna Lewandowska poleca picie porannej kawy z masłem klarowanym, olejem kokosowym, cynamonem i kardamonem. Tę kawę poleca i stosuje także wielu propagatorów zdrowego odżywiania.

Ja na tę kawę się nie decyduję, bo tak przygotowany napar zawiera aż 400 kcal i na wiele godzin musi zastąpić nam pełne śniadanie. Wprawdzie syci, ale nie dostarcza organizmowi wszystkich potrzebnych mu rano składników odżywczych.

Dlatego po lekturze wielu przepisów na poranną kawę odchudzającą znalazłam ten, który zmieniłam zgodnie z własnymi preferencjami.

Oto on:

Kawa odchudzająca

Do przygotowania bazy do sporządzenia tej kawy (która wystarcza mi na tydzień) potrzebujesz:

1 łyżeczkę cynamonu (polecam ten zdrowszy – cejloński),

- 3/4 szklanki oleju kokosowego

- pół szklanki miodu

Jak ją przygotować?

1. Wszystkie te składniki umieść w szklance.

2. Mieszaj do czasu, aż uzyskasz jednolitą, gładką masę, możesz użyć blendera

3. Przykryj masę ściereczką i przechowuj w lodówce

Codziennie rano, do swojej gorącej kawy (przygotowanej ze świeżo zmielonych ziaren w ekspresie) dodaję 1-2 łyżeczki tej masy mieszam i piję.

Ja do mojej wersji kawy dodaję też kruszone ziarna kakao raw (polecam z Kiki health - znajdziesz je klikając TU) - to wzbogaca wartość odżywczą tej kawy (m.in o magnez) i czyni ją jeszcze smaczniejszą.

Komentarze  

# JuliaJulia 2017-04-27 12:26
super ! spróbuję na pewno. Czy ta kawa jest po prostu słodka czy da się wyczuć nutkę oleju kokosowego? :)
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
# dla JULIIJustyna bloger 2017-04-29 17:43
Julciu, ta kawa jest nieco słodka przez miód, ale olej sprawia wrażenie, jakby zastępował śmietankę;) i ja już nie dodaje mleka. Jestem pewna, że na pewno spróbujesz ;)
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Do góry

Ta strona używa tzw. cookies. Ustawienia możesz zmienić w preferencjach przeglądarki.