Pieczone boczniaki z warzywami na oleju z czerwonej palmy

Podziel się!

Jak już pisałam, jestem wielką fanką surowego, nierafinowanego oleju z czerwonej palmy i jego cudownych właściwości prozdrowotnych (pisalam o tym na blogu, wpis znajdziesz TU).

Zawiera gigantyczne dawki naturalnych beta - karotenów, witaminę E i A a także koenzym Q10.

Dziś przygotowałam na obiad smaczne i zdrowie danie obiadowe wege! Przygotowane oczywiście na cudownym oleju z czerwonej palmy. To pieczone boczniaki z batatami, marchewką i brokułem.

Porcja dla dwóch osób.

Potrzebujesz: 2 dużych batatów

ok 20 boczniaków

2 marchewki

czerwona cebula

ząbek czosnku

1 łyżka stołowa surowego oleju z czerwonej palmy (polecam Hanoju)

sól morska

suszone zioła.

Piekarnik nagrzewam do 185 stopni. Jedno naczynie żaroodporne smaruję olejem z czerwonej palmy. Układam na nim boczniaki, kapeluszami do góry. Doprawiam je wyciśniętym przez praskę czosnkiem i solą morską. Wkładam do już nagrzanego piekarnika. Po kwadransie przekładam grzyby na drugą stronę. Kiedy je przekładam, są nieco większe, przez olej , który wchłonęły. Na dnie naczynia nie ma już oleju. Piekę je jeszcze ok 10 min.

W tym czasie w drugim naczyniu piekę bataty pokrojone na frytki (jeśli mają się dobrze upiec, nie powinny być grubsze niż 1 cm). Bataty są wymieszane z posiekaną w krążki marchewką, różyczkami brokułów i pokrojoną w krążki czerwoną cebulą. Warzywa są ułożone w naczyniu posmarowanym olejem z czerwonej palmy, doprawione czosnkiem, solą morską i ziołami.

Piekę je w temp. 185 stopni (razem z boczniakami), ale nieco dłużej, bo ok 30 min.

Zawartość obu naczyń wykładam na talerz. Smacznego :)

Jeśli nie znasz jeszcze przepisu na ryż po brazylijsku, z olejem z czerwonej palmy - kliknij TU

Komentarze  

# cudowneJulia 2017-05-01 17:48
przepyszne !
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
# PIECZONE BOCZNIAKIEmilia 2017-05-04 13:43
Danie na pewno smaczne i sycące, uwielbiam boczniaki. Zamiast oleju palmowego użyłabym jednak coś bardziej swojskiego ;)
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
# Klinika Zdrowego JedzeniaSara 2017-05-04 13:46
Przepis super, ale bardzo zaciekawił mnie ten olej z czerwonej palmy, muszę poczytać ;)
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
# Super!Paulina 2017-05-04 13:53
Świetny przepis :) posiłek wygląda bardzo apetycznie i efektownie. Nie jadłam jeszcze nigdy boczniaków, muszę wypróbować :)
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Do góry

Ta strona używa tzw. cookies. Ustawienia możesz zmienić w preferencjach przeglądarki.