Kuchnia „Niebieskich stref” po polsku....

Podziel się!

...czyli - Kokosowe purree z batatów – danie z Okinawy

i  Kotlety z kaszy jaglanej – danie z Polski

Znacie „Niebieskie strefy”? Ja wciąż poznaję, uczę się z pasją, smakuję dostarczając swoim kubkom smakowym nowych wrażeń.

„Niebieskie strefy” fascynują ludzi Zachodu, bo to miejsca, gdzie ludzie żyją najdłużej na świecie.

 Badacze zagłębiają się w styl życia i dietę ludzi długowiecznych.

(Pierwszym, co rzuciło mi się w oczy kiedy czytałam o „Niebieskich strefach było to, że ich mieszkańcy prawie zawsze nie jedzą mięsa ! Ha!).

Jedną ze stref długowieczności jest japońska wyspa Okinawa a jednym z badaczy „Niebieskich stref” - Dan Buettner. Jego książka „Niebieskie strefy w praktyce” niedawno wpadła w moje ręce.

Przepisem, który na początek postanowiłam wypróbować, było kokosowe purree z batatów.

Kokosowe purre w z batatów

„Imo” (czyli po japońsku batat) kroimy w kostkę. Do przyrządzenia kokosowego purree z „Imo” użyłam 5 batatów.

Po 25 minutach gotowania pokrojonych w kostkę batatów w wodzie przekładam je do miski, dolewam pół szklanki mleka kokosowego, doprawiam cynamonem i miksuję. Pycha!

To purre to raczej przystawka, wiec przygotowałam do niego kotlety z kaszy jaglanej.

To danie nie pochodzi już z Okinawy, ale jest równie zdrowe ;)

Kasza jaglana to prawdziwy skarb – oprócz krzemu, witamin z grupy B, zawiera dużo białka, lecytynę, sole mineralne i żelazo. Jest naturalnie bezglutenowa. Wpływa na wyrównanie ph organizmu i usuwa z niego nadmiar szkodliwego śluzu.

Pomaga nam pozbyć się toksyn i dostarcza wychwytującch wolne rodniki antyoksydantów.

Kasza jaglana to żywność funkcjonalna, taka, która potrafi leczyć. Z powodzeniem można stosować ją w dietach oczyszczających i prozdrowotnych.

Kleik z kaszy jaglanej np. jest polecany jako lekarstwo na wiele schorzeń przewodu pokarmowego.

Jaglankę jest smaczna i daje wiele możliwości. Można przyrządzać na wiele sposobów - na słodko i na słono, na wodzie i na mleku, w formie kleiku i na sypko. 

Z kaszą jaglaną znam i przyjaźnię się już prawie 8 lat i ta znajomość wcale mi się nie nudzi, ani nie przejada. Poznaję wciąż kolejne możliwości jej zdrowego i smacznego zastosowania. Jako osoba z mocną nietolerancją glutenu doceniam jej łagodny wpływ na układ trawienny i bogactwo odżywczych składników.

Dobrze radzę – kiedy ktoś nazywa ją bombą witaminową – możecie mu wierzyć ;)

Kotlety z kaszy jaglanej są kolejnym sposobem na wykorzystanie kaszy jaglanej. Nie tylko dlatego, że do głównego składnika (który jest kasza jaglana), zawsze można dodać coś innego i urozmaicić danie, ale też z wygody, jaką daje możliwość nawet kilkudniowego przechowywania takich kotletów w lodówce.

Kotlety z kaszy jaglanej z nasionami chia

2 szklanki kaszy jaglanej,

cebula,

płatki owsiane,

pół szklanki chia

sól morska lub himalajska

 

Ugotowaną i lekko przestudzoną kaszę jaglaną mieszam z posiekaną i podsmażoną cebullką, Dodaję płatki owsiane i nasiona chia. (Zamiast Chia polecam też wersję z ziołami i siekanymi suszonymi pomidorami).

Wyrabiam masę, formuję kotlety. Smażę lub piekę (z termoobiegiem w ok 180 stopniach) minimum 15 minut.

Kotlety z kaszy jaglanej doskonale komponują się z kokosowym purre z batatów.

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Do góry

Ta strona używa tzw. cookies. Ustawienia możesz zmienić w preferencjach przeglądarki.