Przepis na prawdziwego, izraelskiego falafela, przygotowanego nieco arabskim sposobem

Podziel się!

Ciecierzyca zwana też cieciorką lub grochem włoskim i przygotowane z niej – hummus czy falafel, to dania dobrze znane nie tylko wegetarianom. Stają się coraz bardziej popularne dzięki składnikom odżywczym i niepowtarzalnym walorom smakowym.

Ciecierzyca – składniki odżywcze, żródło białka i potasu

Ciecierzyca to roślina szczególna i szczególne źródło białka.  W 100 gr falafela jest aż 13 gr białka a danie złożone z falafela i kaszy dostarcza organizmowi aminokwasów, pełnowartościowego białka, tak bogatego, jak zwierzęce. W 100 gr ugotowanej ciecierzycy jest ok 97 kcal, 1 gr tłuszczu, 20 gr węglowodanów, 3 gr błonnika.

Ciecierzyca i falafel – na zdrowie!

Ciecierzyca i przygotowany z niej falafel sprzyjają odchudzaniu, zapobiegają zaparciom, obniżają ciśnienie krwi. Cieciorka to skarbnica naturalnych witamin i minerałów. W 100 gr jest aż 1,3 mg witaminy C, 0.116 mg tiaminy, jest sporo ryboflawiny, niacyny, kwas foliowy, witamina B6 a także witaminy K i A. Ta sama ilość zawiera aż 291 mg potasu i dużo wapnia, sporo magnezu, żelaza, fosforu, sodu i cynku.

 Czy ciecierzyca ma witaminę B12? Tu źródła sobie zaprzeczają, więc zakładam, że nie zawiera. Jako wegetarianka bardzo żałuję i suplementuję kobalaminę, (nie zapominając o najlepszej spirulinie i najlepiej przyswajanej witaminie B12 w sprayu). 

Ciecierzycę warto jeść i nie tylko wtedy, kiedy jest się wegetarianinem. Co do tego nie ma wątpliwości. Jednak o ile z dostępem do dobrej jakości hummusu z naszych sklepach nie ma problemów, z falafelem jest już nieco gorzej.

Jak zrobić prawdziwego falafela?

Zrobić go też nie jest łatwo, ale tylko na początku. W tej sztuce szkolę się od roku. Pierwsze kotleciki przygotowywane na bazie przepisów znalezionych w polskim internecie nie były udane. Rozsypywały mi się podczas smażenia, były bez smaku. Poddałam się nawet, ale na krótko. W końcu sięgnęłam do przepisów z Izraela, który jest uważany za kolebkę tej wspaniałej potrawy i dopracowałam własną metodę.

Po pierwsze – odstawiłam blender i zastąpiłam go elektryczną maszynką do mielenia mięsa (używam jej tylko do warzyw).

Po drugie – odstawiłam ciecierzycę z puszki i ciecierzycę gotowaną. Do wyrobu falafela używam tyko surowej, suchej cieciorki.

To dwa warunki, których spełnienie, w moim przypadku zadecydowało o sukcesie.

A więc do rzeczy, oto składniki do przygotowania prawdziwego falafela:

  • ciecierzyca (ok 400 gr)
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • pół łyżeczki mielonej koledry
  • pietruszka zielona – posiekana – ok. 2 – 3 łyżki stołowe
  • łyżeczka kuminu
  • pół łyżeczki cynamonu – najlepiej cejlońskiego (jest najzdrowszy, ale od biedy i kasja może być)
  • pół łyżeczki kardamonu
  • szczypta pieprzu cayenne lub 2 świeże papryczki chilli ( kiedy robię go w formie przekąski, talarków na ostro, daję ich nieco więcej – efekt wow gwarantowany)
  • -pół łyżeczki soli – ja wybieram czarną sól kala namag – jest zdrowsza daje aromat jajek, oczyszcza organizm, dodaje energii, ma właściwości lecznicze
  • - olej rzepakowy do smażenia
  • - sezam do panierowania (opcjonalnie).

  Przepis na izrealskiego falafela

 Ciecierzycę namaczam w misce z zimną wodą przez całą noc – ok 12 – 16 godzin. Z doświadczenia, nie polecam ani za krótkiego, ani za długiego moczenia.

W maszynce do mielenia mielę ciecierzycę wraz z pietruszką, kuminem, kardamonem, cebulą i czosnkiem.

Dodaję przyprawy i wodę. Z wodą potrzeba wyczucia, więc robię to powoli i stopniowo, leję nie za dużo i nie za mało. Chodzi o to, żeby po ściśnięciu, masa była zbita i zwarta a nie zbyt miałka, inaczej podczas smażenia kotleciki będą się rozsypywać.

Zagniatam, formuje kotleciki i smażę w głębokim oleju – ok 3 min po każdej stronie.

Odsączam na ręczniku papierowym.

  Idealne kotleciki z ciecierzycy

 Ten przepis pozwala na przygotowanie smacznego falafela. Z czasem nieco go modyfikowałam , kiedy już nauczyłam się przygotowywać idealnie równe i płaskie krążki. Wyszukałam w arabskich filmikach kucharskich urządzenie do przygotowywania idealnych krążków. Udało mi się kupić je przez internet, sprawdza się znakomicie.

Przy jego użyciu, również kluczowe jest mocne dociskanie. Dociskam foremkę na desce posypanej sezamem. Dzięki temu uzyskuję krążki obsypane sezamem z jednej strony. Są świetne do kaszy, do sałatek i jako przekąski. Przy tej ostatniej formie, czasem dodaję więcej ostrych przypraw.

Przeglądając przepisy arabskie zauważyłam, że do przygotowania falafela dodawana jest mąka pszenna i proszek do pieczenia. Mi ta koncepcja zdecydowanie nie odpowiada. Zostaję przy klasycznej, mniej kalorycznej i naturalnie bezglutenowej.

Komentarze  

# Super !Julia 2018-08-12 20:06
Przygotuję na pewno i dam znać :)
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Do góry

Ta strona używa tzw. cookies. Ustawienia możesz zmienić w preferencjach przeglądarki.